Boekpresentie 'Niets bij geval, Rina Heijboer en de watersnoodramp te Sirjansland'

Boekpresentie 'Niets bij geval, Rina Heijboer en de watersnoodramp te Sirjansland'

Samen met onze collega’s van andere nieuwswebsites maken wij het nieuws van Schouwen-Duiveland en omgeving. Wij delen de interessante nieuwsberichten van onze collega’s zodat jij op de hoogte blijft van al het nieuws.

Rene Ruissen heeft het volgende bericht gedeeld op 2024-02-23:  Op 28 februari verschijnt bij uitgeverij de Ramshoorn 'Niets bij geval, Rina Heijboer en de watersnoodramp te Sirjansland', R Hoogerwerf-Holleman.

We laten de uitgever aan het woord: 'We vinden het belangrijk dat de jeugd hier kennis van neemt. Vandaar dat deze tekst is vereenvoudigd.

Het mooie is dat dit boek gepresenteerd wordt in de ds. Bogermanschool te Oosterland. De burgemeester van Schouwen-Duiveland, de heer J. van der Hoek, en de directeur van het Watersnoodmuseum, Siemco Louwerse, nemen elk een gesigneerd exemplaar door Wim en Rina Hendrikse in ontvangst.

Wat van belang is bij dit boek dat geen fictieve namen of verzonnen gebeurtenissen gebruikt zijn, die de plot van dit boek vormen. Het heeft echt zo plaatsgehad. Ook de hoofdpersonen van dit boek, Wim Hendrikse en Rina Hendrikse-Heijboer, hebben beiden hun instemming betuigd dat het zo heeft plaatsgehad. Tegelijk moeten we beseffen dat deze geschiedenis bij hen nog heel teer ligt. Levenslang is dit verlies hen bijgebleven.

Een ingrijpende gebeurtenis

Toen de dijk doorbrak en het water met kracht bij Sirjansland de polder instroomde, bleek al snel voor de familie Hendrikse dat het niet veilig meer was om in hun huis een toevlucht te zoeken. Terwijl de overige gezinsleden vluchtten naar de familie Kosten, hun buren, probeerde Wim Rina mee te nemen naar de kerk van Sirjansland. Dat was namelijk het hoogste punt van het dorp. Evenwel konden zij daar niet tijdig aankomen en moesten ze uitwijken naar een huis. De bewoners daarvan riepen hen namelijk toe dat verder lopen onverantwoord zou zijn.

Later toen het water wat gezakt was, konden ze inderdaad de kerk te Sirjansland bereiken. Toen bleek dat velen daar al hun toevlucht hadden gevonden. Zelfs een paard probeerde daar een goed heenkomen te vinden. Maar er werd besloten dat dit dier toch maar beter buiten de kerk moest blijven. Dit is afgebeeld op de voorzijde van het boek.

De kachel gaf een behaaglijke warmte. Maar toen het water de kerk instroomde, gaf dat een enorme rookontwikkeling. Gelukkig had men door dat er gevaar van kolendampvergiftiging was en besloot men het vuur te doven.

Voor Rina was de ontmoeting met koningin Juliana een onvergetelijk moment. In dit boek is daarvan een foto opgenomen. Duidelijk is te zien dat de burgemeester bij die gelegenheid een konijn vasthield die Hare Majesteit vele getroffenen door de ramp cadeau wilde doen.

Nu nog herinnert het dorpsbosje bij Sirjansland ons aan de dijkdoorbraak op die plek waar eens de boerenhoeve van familie Heijboer stond. Gebouwd op het vaste fundament van een meestoof. Maar niet bestand tegen de kracht van de watervloed. Na de ramp bleek die plek niet meer als landbouwgrond geschikt te zijn. Men kan daar nu van de natuur genieten. Er is daar een vleermuiskelder en een kikkerpoel. Maar ook de herinnering dat tijdens de watersnood vier leden van een gezin daar zijn verdronken, waarvan dit boek een gedachtenis is..

Lees het volledige nieuwsbericht hier en word doorgeleid naar de website van Rene Ruissen.

Deel dit bericht:

Redactie Schouwen-Duivelandkrant

Welkom op de externe berichten pagina van Schouwen-Duivelandkrant. Ik verzamel allerlei interessante, leuke en nuttige nieuwsberichten voor je. Veel leesplezier!

  1. Boekpresentie ‘Niets bij geval, Rina Heijboer en de watersnoodramp te Sirjansland’

Nog meer externe nieuwsberichten